środa, 30 stycznia 2013

Surówka z kapusty pekińskiej

Surówka z kapusty pekińskiej z rodzynkami jest lekka i delikatna w smaku

Przepadam za tą surówką. Jest lekka i delikatna w smaku, a słodkawy ton nadają jej rodzynki. To najsmaczniejszy sposób podania kapusty pekińskiej na surowo, jaki znam. Do jej sporządzenia potrzebne są następujące składniki:
  • kapusta pekińska (ta lepsza połowa)
  • kawałek marchwi (ok. 5 cm)
  • garstka rodzynek (ja przekrawam je na pół)
  • kawałek cebuli pokrojonej w cienkie piórka lub łyżka szczypiorku
  • spora łyżka majonezu
  • 1-2 łyżeczki cukru (wg uznania)
  • łyżeczka soku cytryny
  • łyżka oleju 


Sposób przygotowania surówki:
  • pokroić kapustę (część od góry do połowy) na cienkie plastry, które należy jeszcze przeciąć na cztery części, żeby paski kapusty nie były nazbyt długie
  • dodać sok z cytryny, olej i cukier - wymieszać
  • zetrzeć marchewkę (wzdłuż) na tarce o dużych oczkach - wyjdą dłuższe paseczki
  • pokroić rodzynki na pół
  • pokroić cebulę na piórka (ok. 1 łyżki) lub zamiennie dodać pokrojony szczypiorek. Jeśli ani cebula, ani szczypiorek nie mogą być użyte - doprawić koperkiem
  • dodać dużą łyżkę majonezu
Surówkę przygotowuję w obszernym garnku, bo łatwiej wtedy wymieszać składniki. Po dodaniu każdego kolejnego składnika surówkę należy przemieszać.
Jest ona tak smaczna, że chętnie urządzam obiad surówkowy, zwłaszcza latem, gdy dokuczają upały i właściwie nie chce się jeść. Wtedy reszta obiadu staje się raczej dodatkiem do tej surówki.

Surówka z kapusty pekińskiej z rodzynkami jest bardzo smaczna. Polecam!

Kapusta pekińska tak się u nas zadomowiła, że korzystam z niej właściwie przez cały rok. Nie wiem czy w moim sklepie trwa ciągła promocja na tę kapustę, ale jest tańsza od białej czy włoskiej. Bardzo mi to odpowiada, ponieważ jest znacznie delikatniejsza, a w mojej kuchni znajduje wiele zastosowań:
  • do surówki jw.
  • do gołąbków (całe liście)
  • do gołąbkowych wariacji na szybko 
  • do zupy jarzynowej typu kapuśniak z białej kapusty
  • do sałatki (wykorzystuję tę "gorszą" połowę - pokrojone plastry kroję dość drobno na jako taką kostkę - jest świetnym wypełniaczem w sałatce ziemniaczanej czy z dodatkiem kukurydzy albo ryżu). 
Teraz się wydało, że mam jeszcze parę przepisów na smakowite sałatki. Obiecuję, że przyjdzie na nie czas   :-)

Ze względu na uniwersalne zastosowania tej kapusty, cenę, szybkie i łatwe przyrządzanie oraz walory smakowe przyznaję jej 10 punktów wg wskaźnika CJK.

surówka z kapusty, surówka z kapusty pekińskiej, zrobić z kapusty pekińskiej, rodzynki do surówki, kapusta pekińska na surowo, wykorzystać kapustę pekińską, zastosowanie kapusty pekińskiej, ugotować z kapusty pekińskiej, surówka z kapusty z rodzynkami


3 komentarze:

  1. Cieszę się, że tu trafiłam (forum).
    Ciekawy blog, mądre rady.
    Będę zaglądać. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również cieszę się z Twoich odwiedzin i zapraszam do dalszych. Pozdrawiam :-)

      Usuń
  2. jak zahipnotyzowana.... siedzę i czytam już kilka godzin..:). Świetne rady!
    I - zupełnie przypadkiem - trafiłam na poszukiwany przeze mnie od jakiegoś czasu sposób na ukrycie znienawidzonych kaloryferów!!!!:)
    Ewka...

    OdpowiedzUsuń