piątek, 5 kwietnia 2013

Mnóstwo resztek? Dziś pizza!



Pizza to świetny sposób na opróżnienie lodówki z produktów, których czas żywota się kończy, albo stoją zaczęte i nie wiadomo jak je wykorzystać. Oczywiście, nieraz mam ochotę na takie danie i specjalnie dobieram składniki, ale np. teraz, gdy po świętach z pewnością ostały się resztki wędlin (kiełbasa, szynka, salami), żółtego sera, przecieru pomidorowego, pieczarek, papryki i czego tam jeszcze nie znajdziesz, zrobienie pizzy wydaje się genialnym rozwiązaniem, do tego łatwym i szybkim. Pizza z mięsem, wędlinami w poświąteczny piątek? Owszem, dziś post jest wręcz zakazany, gdyż trwa Oktawa Wielkanocy.
Najpierw ciasto... Przy innej okazji podam przepis na własnoręczne ciasto drożdżowe do pizzy, ale tym razem pierwszeństwo mają Ci, którzy się śpieszą. Zatem zaopatrz się w gotowe "Ciasto francuskie do pizzy" (od niedawna w sklepach na literę L oraz B), rozwiń je wraz z papierem (nawet blachy nie trzeba smarować, nałóż farsz, obficie posyp utartym żółtym serem lub obłóż plastrami i wstaw do gorącego do piekarnika na ok. 15-20 minut (czas pieczenia zależy od ilości i wilgotności farszu, który nałożysz. Zresztą, na opakowaniu czas pieczenia jest dokładnie opisany z uwzględnieniem rodzaju piekarnika.
Z tego ciasta robiłam już pizzę, paszteciki z farszem mięsnym i grzybowym oraz paluszki do barszczu. Uważam, że ciasto jest godne polecenia, należy tylko pamiętać, by nadzienie było należycie przyprawione i posolone, bo samo ciasto jest raczej mdłe. Ciasta jest tyle, że wystarczy dla 3-4 osób.

Upieczoną pizzę można polać keczupem, ale jeszcze lepszy może okazać się prosty sos, który robię z majonezu i keczupu właśnie. Mieszam oba składniki w proporcji na oko 1:1. Przypuszczam, że właśnie w ten sposób robiony jest sos w "Sfinksie", który zresztą, zawsze najbardziej mi smakował.

Pizza szybka na gotowym cieście francuskim upiecze się w ciągu 15-20 minut. Tutaj z sosem sporządzonym z majonezu i keczupu. Pycha!

Jak wspomniałam,  pizza świetnie nadaje się na wykorzystanie różnych resztek zalegających w lodówce, dlatego nie ma sensu podawać jakichkolwiek proporcji. Zatem powiem kilka słów, o tym co można dać do pizzy i jak dany składnik przygotować. Wszelkie kombinacje są dozwolone :-) . Kieruj się własnymi upodobaniami oraz zasobami odkrytymi w lodówce lub zamrażalniku.
Przecier pomidorowy - Włosi strasznie się irytują, że stosujemy przecier i mają rację, bo jest zbyt gęsty i wysusza ciasto. Należy stosować sos pomidorowy. Zatem rozrzedzamy przecier letnią wodą (1/3 szklanki na 3-4 łyżeczki przecieru /ja stosuję Mikado/, dodajemy przyprawy (sól, oregano, bazylię - po 1 łyżeczce, wyciśnięty/posiekany 1-3 ząbki czosnku - jeśli lubisz, i ewentualnie trochę cukru) i takim sosem smarujemy powierzchnię ciasta.
Pieczarki - w pizzeriach widziałam, że stosowane są surowe, ale ja wolę przesmażyć je z cebulą i przyprawić pieprzem i solą, a przynajmniej zblanszować (blanszuje, czyli obgotowuje się w całości, a potem kroi na plasterki). Dzięki smażeniu lub blanszowaniu pozbywamy się nadmiaru wody zawartej w pieczarkach, cebuli itd. Ja często mam pudełko takich pieczarek w zamrażalniku - wystarczy wyjąć je godzinę wcześniej, lub rozmrozić w mikrofalówce.
Salami - rozłożyć plasterki (jeśli większe przekroić na pół, albo i ćwiartki)
Wędlina (szynka, boczek wędzony, kiełbasa itp.) pokroić na niewielkie plasterki, bądź słupki, kabanosy na krótkie odcinki. Wolę żeby wszelka wędlina był w mniejszych kawałkach, ponieważ lubię jeść pizzę w rękach, a nie sztućcami. Jeśli trafiłabym na większy plaster gorącej wędliny - oparzenie ust gotowe!
Pomidor - pokroić na cienkie plasterki
Oliwki - (czarne lub zielone, wg upodobania) pokroić każdą na 4-5 plasterków (nie dodawać za dużo)
Papryka - dowolnego koloru, surowa, pokrojona w kostkę lub nieduże słupki (pestki i to co białe wewnątrz odrzucić). Ja, kupując paprykę część zużywam na świeżo, a resztę kroję w kostkę i zamrażam w szczelnym opakowaniu (silny zapach!). Dzięki temu, zawsze mam ja pod ręką - wykładając na pizzę nie potrzeba jej rozmrażać.
Cebula - pokroić w cieniutkie plastry lub w piórka (dodać surową lub przesmażoną - jak kto woli)
Gotowane mięso np. z kurczaka - niewielkie kawałki rozłożyć na cieście (bardzo lubię)
To chyba wszystkie najczęściej stosowane dodatki, ale można wykorzystać także: kukurydzę, czerwoną fasolę czy groszek z puszki, papryczkę chilli (usunąć pestki), ser pleśniowy, tuńczyka, ananasa, a nawet tę gorszą część kapusty pekińskiej (pokroić w kostkę, ewentualnie przelać wrzątkiem lub lekko przesmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu), ser feta, czosnek, ugotowane ziemniaki, smażone mięso mielone (resztka sosu bolońskiego) i co komu jeszcze przyjdzie do głowy i lubi.


Nakładanie dodatków do pizzy
  • posmarować ciasto przygotowanym sosem pomidorowym (łyżką)
  • nałożyć pieczarki i/lub wędlinę, kiełbasę, boczek i inne dodatki (do wyboru)
  • obłożyć plastrami sera żółtego lub utrzeć go na tarce z dużymi oczkami lub na tarce do ogórków
  • wg uznania posypać papryką w proszku, nałożyć plasterki pomidora
Po upieczeniu posypujemy odrobiną oregano, polewamy keczupem, sosem majonezowym lub czosnkowym wg uznania. Życzę smacznego!
Oburzonym wykorzystaniem gotowego ciasta do pizzy, w dodatku francuskiego, z dobrego serca radzę, aby najpierw wypróbowali, nim rzucą kamieniem. Zwłaszcza, gdy nie bardzo ma się czas na długie pichcenie, a coś dobrego wrzuciłoby się na ząb. I żeby zupełnie nie przypominało świątecznych potraw, którymi nieco się przesyciliśmy.
Pizza - z gotowca lub drożdżowego ciasta (jak zrobię, to pokażę) jest u mnie mile widzianym daniem obiadowym przynajmniej 8 razy w roku.

70726

pizza na szybko, sos pomidorowy do pizzy, przyprawy do pizzy, składniki farszu na pizzę, pizza z resztek na szybko, co wykorzystać do pizzy

4 komentarze:

  1. Domowa pizza... uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobry pomysł! A pizza wygląda super!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie sprzątnie lodówki...pizza zawsze dobrze wpływa na moje samopoczucie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że pomysł się spodobał, zwłaszcza że pizza jest dobra niemal z czymkolwiek. A sos z majonezu i keczupu jest wyborny :-). Pozdrawiam i dziękuję wszystkim

      Usuń