tag:blogger.com,1999:blog-4806177748186698113.post8399216740092934918..comments2024-01-11T11:31:30.866+01:00Comments on Inspirująca codzienność: Schab duszony i ten sos!Anikahttp://www.blogger.com/profile/13212152102693614698noreply@blogger.comBlogger44125tag:blogger.com,1999:blog-4806177748186698113.post-8539885473355658892017-01-14T11:47:39.173+01:002017-01-14T11:47:39.173+01:00Kostka domowa, przeliczywszy wkład pracy, roboczog...Kostka domowa, przeliczywszy wkład pracy, roboczogodziny na jej wykonanie oraz krótki termin przydatności - mnie się nie kalkuluje. Od pewnego czasu do gotowania gulaszu dodaję warzywa (marchew, pietruszkę i seler), które następnie starannie rozdrabniam. Dzięki temu sos staje się bardziej gęsty, bardziej warzywny, ale smaku i tak brakuje, więc dodaję bulionetkę albo kostkę. Howgh!Anikahttps://www.blogger.com/profile/13212152102693614698noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4806177748186698113.post-78531601778090937722017-01-14T09:37:55.724+01:002017-01-14T09:37:55.724+01:00Mi też ręce opadły, a tak ciekawie się zapowiadalo...Mi też ręce opadły, a tak ciekawie się zapowiadalo :( otóż kostkę można przygotować w domu, wtedy jest bez żadnych udziwnień, vegete również można przygotować w domu, tłuszczu mięso ma swojego tyle, ze po co ta margaryna jeszcze? :(gotujimieszkajhttps://www.blogger.com/profile/00161571122414586944noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4806177748186698113.post-19946141582205822962016-03-11T18:30:11.482+01:002016-03-11T18:30:11.482+01:00Dziękuję za miłe słowa :-) Niechaj każdy odrzuci t...Dziękuję za miłe słowa :-) Niechaj każdy odrzuci to, co mu nie odpowiada, a być może znajdzie coś, o czym dotąd nie wiedział :-)Anikahttps://www.blogger.com/profile/13212152102693614698noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4806177748186698113.post-8887808359170683002016-03-11T18:27:54.813+01:002016-03-11T18:27:54.813+01:00Każdy ma własną pulę wypróbowanych przypraw czy sp...Każdy ma własną pulę wypróbowanych przypraw czy sposobów na gotowanie. Ja nie narzucam nikomu stosowania kostek czy suszonych warzyw. Mam nadzieję, że oprócz budzących tyle emocji składników, zainteresowani znajdą kilka podpowiedzi jak zabrać się za pieczeń, w sensie technologicznym :-)Anikahttps://www.blogger.com/profile/13212152102693614698noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4806177748186698113.post-21781103340954184502016-03-06T10:06:07.191+01:002016-03-06T10:06:07.191+01:00To starszy post, ale akurat dziś będę robiła to da...To starszy post, ale akurat dziś będę robiła to danie, więc dorzucę swoje trzy grosze w kwestii niesławnych "dosmaczaczy":)Zdrowie człowieka zależy od wielu czynników, a ta odrobina glutaminianu sodu w kostce rosołowej, czy przyprawie ma się nijak do tego, czy ktoś żyje długo i szczęśliwie. Wszystkim smutnym i ponurym krytykom proponuję "holistyczne" podejście do życia, o. To słowo powinno się im spodobać;-)Stacja Polskahttps://www.blogger.com/profile/17410852837653149603noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4806177748186698113.post-27594192513710533762015-11-18T15:03:23.552+01:002015-11-18T15:03:23.552+01:00OOOooo boże jak to czytam to już mi wątroba wysiad...OOOooo boże jak to czytam to już mi wątroba wysiada.. ha ha ha Ludzie poczytajcie etykiety wszystkiego dosłownie wszystkiego co kupujecie ile tam jest chemii ! Co każdy z nas jada . Od tego też może wysiąść wątroba. Mam rozumieć że każdy mieszka na wsi , miasta opustoszały ?? Każdy ma gospodarstwo swoją kurkę która je robaczki ( z ziemi po brudnym deszczu ze spalinami) krówkę która je trawkę ( skażona od brudnego deszczu, spalin), świnkę która je kartofle(...) z parnika. posiada własny ogródek z warzywkami(....). Tak więc ludzie ze wsi żyjcie 100lat, ludzie z miasta żyjcie (?), umierajcie na wysiadające wątroby... HaHaaHaaaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4806177748186698113.post-38382259805661736912015-09-19T09:24:27.085+02:002015-09-19T09:24:27.085+02:00Witam, ja rowniez wykluczam chemie w kuchni (w mi...Witam, ja rowniez wykluczam chemie w kuchni (w miare mozliwosci oczywiscie) ale nie przeszkadza mi to inspirowac sie przepisami, dziewczyna podala przepis na smaczna potrawe, I super, a buliony I vegety zawsze mozna zastapic dobra sola I ziolami - jak ktos chce. Niektorzy napisali jakie dali zamienniki I jest fajnie, a pomysl jest najwazniejszy, autorce dzieki ,pozdrawiam wszystkich uzytkownikow :) :) :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4806177748186698113.post-40782093329982054332015-09-02T09:46:06.409+02:002015-09-02T09:46:06.409+02:00No wlasnie dlatego tu weszlam ze sie dowiem jak py...No wlasnie dlatego tu weszlam ze sie dowiem jak pyszny zrobic sos bez chemii. I tak robie dobre, roznych ziol ale dzos chcialam odmiany. I niestety jak dobrnelam do kostek rosolowych i Wegety(ta bez chemii uznaje jedynie) to porzuciłam dlasze czytanie. Przykro mi ze w czasach kiedy ludzie sa co raz bardziej swiadomi wciaz posiłkuja sie substytutami smaku. Tak jak pisalam,szukalam fajnego pomyslu na kompozycje smakow znalazlam glutaminian!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4806177748186698113.post-79044063233406461792015-08-12T15:41:55.019+02:002015-08-12T15:41:55.019+02:00Przyprawa znakomita na bazie soli morskiej (bez gl...Przyprawa znakomita na bazie soli morskiej (bez glutaminianu), suszone warzywa lub przyprawa 'smak natury' - bez soli. :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4806177748186698113.post-77613805108270439002015-08-06T08:29:53.114+02:002015-08-06T08:29:53.114+02:00Przepis koniecznie wypróbuję. Też nie lubię poświę...Przepis koniecznie wypróbuję. Też nie lubię poświęcać zbędnego czasu na gotowanie.<br />Odnośnie przypraw - warto czytać skład, teraz dużo producentów wycofuję wzmacniacze smaku z mieszanek. Miałam starą paczkę przyprawy do ziemniaków producenta nie pamiętam jakiego i glutaminian był. Kupiłam tę samą mieszankę nowszego wydania i brak jakichkolwiek dodatków, same zióła. Teraz dużo jest też różnych mieszanek "eko", na pewno są w sklepach ze zdrową żywnością.<br />Totalną chemię warto wyrzucić, ale nie dajmy się zwariować. Wszystko jest teraz nieco sztuczne i skażone. Nawet warzywa z własnego ogródka. Musimy też pryskać, bo zaraza bierze... Środowisko jest zanieczyszczone. Na co mamy wpływ i nie zajmie to dużo czasu warto zmieniać. A o reszcie nie myśleć i cieszyć się życiem.<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4806177748186698113.post-32287480503906038932015-07-18T20:25:58.594+02:002015-07-18T20:25:58.594+02:00Oto jest pytanie ;-) Pozdrawiam :-)Oto jest pytanie ;-) Pozdrawiam :-)Anikahttps://www.blogger.com/profile/13212152102693614698noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4806177748186698113.post-8915423498060095992015-07-18T20:25:24.857+02:002015-07-18T20:25:24.857+02:00Dziękuję, w pełni się zgadzam :-) Próbuję zainspir...Dziękuję, w pełni się zgadzam :-) Próbuję zainspirować do różnych rzeczy, natomiast nie chcę niczego narzucać. PozdrawiamAnikahttps://www.blogger.com/profile/13212152102693614698noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4806177748186698113.post-87811096218282886842015-07-18T13:18:28.759+02:002015-07-18T13:18:28.759+02:00witam, wypróbowałam schab ...wyszło świetnie oraz ...witam, wypróbowałam schab ...wyszło świetnie oraz grubą kaszę na sypko też z Twojego przepisu. Osoby, które nie używają gotowych przypraw niech przyprawiają po swojemu.....po co od razu krytykować osobę, która dzieli się swoimi wspaniałymi przepisami........Głównym celem jest chyba jak przygotować mięso.....a przyprawy gotowe,czy zrobione po swojemu czy ewentualnie tylko sól i pieprz.....każdy doprawia po swojemu....rzecz gustu...... Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/16774696640285409429noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4806177748186698113.post-37023147968978868922015-06-02T18:38:21.157+02:002015-06-02T18:38:21.157+02:00Dlaczego osoby krytykujące vegete czy kostki rosol...Dlaczego osoby krytykujące vegete czy kostki rosolowe a tak się znające na wachlarzu przypraw, ziół i smaków w ogóle weszły na ta stronę i szukają podpowiedzi jak przyrządzić schab?! Heh. Pozdrawiam ;-) Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4806177748186698113.post-43993633651579150602015-05-05T14:44:39.158+02:002015-05-05T14:44:39.158+02:00Sama czasami korzystam z kostek rosolowych, ale wy...Sama czasami korzystam z kostek rosolowych, ale wybieram je rozsądnie a co do przypraw ktorymi można zastapiac te mieszanki, można wymienić ich wiele. Inna sprawa jest to że wystarczy spojrzeć na skład danej przyprawy i natychmiast wszystko jest jasne. Samemu można dorobić super mieszankę choćby na postawie składu tej już gotowej ze sklepu. Jest to proste i wcale nie czasochłonne , wystarczy chcieć. Czosnek, sól morska, różne rodzaje pieprzu, czubryca, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele ang, lubczyk, papryka ostra, papryka słodka, papryka kopcona, imbir, bazylia, oregano, natka pietruszki, curry, tymianek, rozmaryn, majeranek, kurkuma, kolendra,kminek, chili, goździki, cynamon. AgaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4806177748186698113.post-10392939447396107772015-02-04T02:58:51.753+01:002015-02-04T02:58:51.753+01:00Chciałam zaznaczyć że w handlu można kupić vegetę ...Chciałam zaznaczyć że w handlu można kupić vegetę Natur która została sporządzona w całkowicie naturalny sposób i bez żadnych sztucznych dodatków na bazie soli.<br />Można się nią podpierać jak coś nie można dosmaczyć.Ale patrząc na sposób i składniki pieczeni wystarczy dodać odpowiednich przypraw takich jak carry pieprz imbir odrobinę papryczki czerwonej i sos będzie wyśmienity. Radzę też zamiast margaryny użyć masła klarowanego a efekt będzie doskonały-niebo w gębie.<br />Maria<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4806177748186698113.post-63027518639347762482015-01-23T09:53:12.468+01:002015-01-23T09:53:12.468+01:00Przepis fantastyczny, właściwie robi się samo. Tro...Przepis fantastyczny, właściwie robi się samo. Trochę się obawiałam, bo część domowników nie przepada za cebulą inną niż surowa, ale danie okazało się świetne. Pozdrawiam i z wielką ciekawością poznaję dalej Twojego bloga.<br /><br />TrocinkaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4806177748186698113.post-35402959901516540092015-01-16T22:31:54.464+01:002015-01-16T22:31:54.464+01:00Brawo! Robiłam i jest rewelacja! :-)
Już wiem że...Brawo! Robiłam i jest rewelacja! :-) <br />Już wiem że często będzie gościć na Moim stole! A ten zapach... Smak... I ten sos!!! :-)<br />Bardzo się cieszę, że tutaj trafiłam! Pozdrawiam! Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/10917948938848947238noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4806177748186698113.post-10726688900913332072015-01-16T12:13:48.164+01:002015-01-16T12:13:48.164+01:00Szczerze, to wchodząc na tą stronkę z tym przepise...Szczerze, to wchodząc na tą stronkę z tym przepisem, myślałam, że to będzie 'smaczny' przepis, a tym czasem się rozczarowałam. Vegeta, Jarzynka oraz inne gotowe przyprawy ze wzmacniaczami smaku w postaci użycia tzw. chemii, brak słów.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4806177748186698113.post-58828310082634090272015-01-06T11:23:09.273+01:002015-01-06T11:23:09.273+01:00Ja osobiście proponuję nie lać do mięsa tak dużo w...Ja osobiście proponuję nie lać do mięsa tak dużo wody. Nalać tyle, ile potrzeba sosu plus jeszcze troszkę. Smak pozostanie. Nie trzeba doprawiać " witaminianem" Glutaminian uzależnia i jeśli nie przestaniesz go dodawać nie będziesz czuć smaków naturalnych. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4806177748186698113.post-84032348617095296542014-11-28T22:32:09.664+01:002014-11-28T22:32:09.664+01:00Jeszcze nie przyrządzałam, ale wkrótce zamierzam, ...Jeszcze nie przyrządzałam, ale wkrótce zamierzam, bo schabik zapowiada się bajecznie!:) Dzięki!<br /> Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4806177748186698113.post-26529177118683687412014-11-10T16:51:19.194+01:002014-11-10T16:51:19.194+01:00Nie wtedy tylko w trakcie gotowania dodaję do sosu...Nie wtedy tylko w trakcie gotowania dodaję do sosu takie szokujące i niespotykane składniki jak: pieprz, paprykę słodką i ostrą, majeranek, tymianek, oregano, zioła prowansalskie, czosnek, cząber i inne, zależnie od smaku. Nie atakuję Autorki tylko chciałam napisać, że naprawdę straszne jest to, że nie czujesz smaku naturalnego jedzenia i potrzebujesz glutaminianu sodu, żeby go poczuć. Kathehttps://www.blogger.com/profile/17586195677997455003noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4806177748186698113.post-23242348780270222792014-11-10T10:50:05.397+01:002014-11-10T10:50:05.397+01:00Witam,
Zrobilam i wyszlo pyszne chociaz zadnej che...Witam,<br />Zrobilam i wyszlo pyszne chociaz zadnej chemii nie dodalam.<br />Mieso jak w przepisie natarlam sola morska i pieprzem, do tego posiekanym czosnkiem. Nie dodalam margaryny tylko maslo 100% i olej slonecznikowy.<br />Po dodaniu cebuli dorzucilam papryke slodka w proszku, chili w proszku, tymianek, oregano i troche ostrego curry. Doprawilam wieksza iloscia soli morskiej i... tyle. Wyszlo niebo w gebie i nawet moj maz ktory uwielbia maggi i wszelkiego rodzaju wegety byl zachwycony. Da sie i nie zajmuje to absolutnie ani minuty dluzej niz powyzszy przepis mowi. Przepis swietny- dzieki.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4806177748186698113.post-57568495444542059052014-10-20T20:54:01.969+02:002014-10-20T20:54:01.969+02:00Ja również oczekuję na te informacje. Chciałabym j...Ja również oczekuję na te informacje. Chciałabym jeszcze wiedzieć co robią inni, gdy schab, gulasz czy rosół są już gotowe, ale brakuje im smaku - co WTEDY?<br />CalmJerk, będę wdzięczna, jeśli podzielisz się wrażeniami smakowymi po skorzystaniu z przepisu. Pozdrawiam :-)Anikahttps://www.blogger.com/profile/13212152102693614698noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4806177748186698113.post-66784667609050256972014-10-20T19:03:19.717+02:002014-10-20T19:03:19.717+02:00Wybrałem ten przepis z kilkunastu które przeglądał...Wybrałem ten przepis z kilkunastu które przeglądałem. Prosty, jednogarnkowy i czytelnie opisany. Też zwróciłem uwagę na Vegetę, kostkę i przyprawę do gulaszu, ale początkującemu ułatwia to zadanie i na razie może być. <br /><br />W przyszłości chciałbym jednak unikać tajemniczych mieszanek i... może ktoś z krytykujących napisałby co stosować zamiast Vegety i przyprawy do gulaszu? CalmJerkhttps://www.blogger.com/profile/12866833165758990672noreply@blogger.com