tag:blogger.com,1999:blog-4806177748186698113.post6183444049179007966..comments2024-01-11T11:31:30.866+01:00Comments on Inspirująca codzienność: Masło klarowane - zrób to samAnikahttp://www.blogger.com/profile/13212152102693614698noreply@blogger.comBlogger17125tag:blogger.com,1999:blog-4806177748186698113.post-69295585366137695662020-12-17T14:05:31.667+01:002020-12-17T14:05:31.667+01:00Witam , czy mozna klarowac solone maslo?
Witam , czy mozna klarowac solone maslo?<br />Marzenahttps://www.blogger.com/profile/06830875645976842595noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4806177748186698113.post-11801102063194599522016-04-15T23:59:31.257+02:002016-04-15T23:59:31.257+02:00A na pewno użyłaś masła ekstra??A na pewno użyłaś masła ekstra??Anikahttps://www.blogger.com/profile/13212152102693614698noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4806177748186698113.post-5776752394197672072016-04-06T14:15:38.845+02:002016-04-06T14:15:38.845+02:00Ech, chyba za mocno podgrzałam, bo osad (bardzo du...Ech, chyba za mocno podgrzałam, bo osad (bardzo dużo go było :/) zawiesił mi się jakoś "w środku" masła. W czasie grzania piany było niewiele, więc wychodzi na to, że zepsułam 0.5 kg masła. Masqueradehttps://www.blogger.com/profile/08014788840120606474noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4806177748186698113.post-5664653747193386942015-11-15T15:33:32.830+01:002015-11-15T15:33:32.830+01:00ja polecam masło klarowane z OSM Czarnków, 100 % m...ja polecam masło klarowane z OSM Czarnków, 100 % masła w maśle :) zyciewkratehttp://zyciewkrate.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4806177748186698113.post-34784987330689218622015-10-10T20:55:06.501+02:002015-10-10T20:55:06.501+02:00A to ciekawe sformułowanie "umowna nazwa tłus...A to ciekawe sformułowanie "umowna nazwa tłuszczu mlecznego" :-) Jednak to z mleka powstaje śmietana, a z niej masło. Tyle, że masło klarowane nie powinno zawierać niczego poza tłuszczem. Na opakowaniu jest napisane 99,8% tłuszczu (czyli prawie100), jednak niepokoi mnie konieczność przechowywania tego masła w lodówce oraz wydzielanie się żółtej cieczy. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam :-)Anikahttps://www.blogger.com/profile/13212152102693614698noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4806177748186698113.post-8840887505854925982015-10-10T20:02:37.471+02:002015-10-10T20:02:37.471+02:00masło klarowane z firmy mlekovita chyba nie jest m...masło klarowane z firmy mlekovita chyba nie jest masłem,gdyż zawiera informację UMOWNA NAZWA TŁUSZCZU MLECZNEGO.od lat sama robię masło klarowane,tylko trzeba wybierać masło dobrej jakości i minimalnej zawartości tłuszczu 82%.dziękuję za fajne przepisy i pozdrawiam.MagdalenaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4806177748186698113.post-3766491962573344922015-09-03T15:31:11.327+02:002015-09-03T15:31:11.327+02:00Bardzo ciekawy post, nie wiedziałam że można samem...Bardzo ciekawy post, nie wiedziałam że można samemu zrobić masło klarowane i że jest aż taka różnica w cenie!Insohttp://www.inso-tech.com.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4806177748186698113.post-85737548329734047542015-08-09T23:02:30.770+02:002015-08-09T23:02:30.770+02:00O, właśnie. I przynajmniej wiesz co jesz :-) Pozdr...O, właśnie. I przynajmniej wiesz co jesz :-) PozdrawiamAnikahttps://www.blogger.com/profile/13212152102693614698noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4806177748186698113.post-88570441246027898252015-07-27T20:30:32.649+02:002015-07-27T20:30:32.649+02:00Almetyno, przypuszczam, że Twoja Babcia dodawała p...Almetyno, przypuszczam, że Twoja Babcia dodawała płynne masło do ciasta i pilnowała, by się nie zagotowało, bo doszłoby do jego rozwarstwienia, czyli sklarowania. Ja z pewnością nie gotuję masła przez pół godziny - na małym ogniu doprowadzam do wrzenia i po chwili zestawiam z ognia. W trakcie podgrzewania usuwam "szumowiny" (tę piankę). Kiedy masło odrobinę przestygnie zlewam tłuszcz do "złotego" wiaderka, a gdy osiagnie temperaturę pokojową wstawiam do lodówki. Nie wiem czy cała ta operacja zajmuje mi pół godziny (chyba mniej), ale w końcu robię je na bieżąco, więc ewentualne niewielkie uchybienia nie mają wpływu na efekt końcowy, który zużywam w ciagu 2-3 tygodni. Pozdrawiam :-)Anikahttps://www.blogger.com/profile/13212152102693614698noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4806177748186698113.post-33151657301322813752015-07-27T19:54:57.569+02:002015-07-27T19:54:57.569+02:00Z tym masłem to ja mam kłopot. Babcia robiła i uży...Z tym masłem to ja mam kłopot. Babcia robiła i używała, a także starała się mnie wdrożyć kuchennie. Na przykład wołała: Chodź szybko, zobaczysz jak się robi naleśniki! Na co ja: Babciu, pieprzę naleśniki ;-)<br />Potem się okazało. że sporo jednak mnie nauczyła. Słynny "Tort Babci Gieruni" opisałam gdzieś na blogu, poza tym robi furorę u moich znajomych. Co do masła. Jedno pamiętam, do tego tortu roztapia się je tak, żeby było płynne, ale pod żadnym pozorem nie zagotować. I tak mi w rozumie utkwiło, że kipiące masło jest be. To jak je klarować przez pół godziny? No jak?<br /><br />Pozdrawiam<br />Alm.Almetynahttp://almetyna.blox.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4806177748186698113.post-91729339498978680112015-07-20T18:04:47.948+02:002015-07-20T18:04:47.948+02:00Cześć
Masz fajny styl pisania, miło się to czyta ...Cześć <br />Masz fajny styl pisania, miło się to czyta i chce się więcej, coś takiego ma ogromny potencjał jeśli chciałbyś na tym zacząć zarabiać zapraszam http://bit.ly/1JbMEZoAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/06897815470655027537noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4806177748186698113.post-20663176197645968692015-07-20T11:03:10.051+02:002015-07-20T11:03:10.051+02:00Masło klarowane jest super, ale nie dajcie się nab...Masło klarowane jest super, ale nie dajcie się nabierać reklamom, że rafinowane oleje są be, a super natural bio to tylko nierafinowane i zimnotłoczone.<br />Do smażenia nadają się tylko oleje rafinowane. <br />Nierafinowane tylko na zimno, do sałatek, majonezu czy śledzia.<br />Jak olej osiągnie swój punkt dymienia, to nie tylko straci dobre właściwości, ale szkodliwy dla zdrowia się zrobi.<br />Dlatego tłuszcz do smażenia powinien mieć wysoki punkt dymienia – powyżej 180°C, najlepiej powyżej 200°C<br /><br />266 st. C – olej z krokosza balwierskiego rafinowany<br />250 - 232 st. C ryżowy rafinowany<br />238 st. C - oliwa wytłokowa (pomace)<br />235 masło klarowane (ghee)<br />235 palmowy i kokosowy, rafinowane<br />232 arachidowy rafinowany<br />230 sojowy rafinowany<br />225 słonecznikowy rafinowany<br />225 oliwa rafinowana<br />210 z pestek winogron rafinowany<br />205 rzepakowy rafinowany<br />200 oliwa virgin<br />182 smalec<br />177 palmowy i kokosowy nierafinowany (pure, virgin)<br />160 oliwa extra virgin<br />Krystynahttps://www.blogger.com/profile/10879217110148964941noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4806177748186698113.post-45554979918071128952015-07-18T15:25:30.421+02:002015-07-18T15:25:30.421+02:00oo to mi się na pewno przyda, często korzystam, a ...oo to mi się na pewno przyda, często korzystam, a po co przepłacać :) Pozdrawiam !Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/00342676849807745628noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4806177748186698113.post-13396562243232398342015-07-12T23:23:12.512+02:002015-07-12T23:23:12.512+02:00Cieszę się, że coś Ci się wyjaśniło :-). Ja kupneg...Cieszę się, że coś Ci się wyjaśniło :-). Ja kupnego smalcu nie tknę, a sama nie robię, bo nie lubię smaku potraw smażonych na smalcu. Do smażenia wybieram więc olej rzepakowy (choć odrobinę na początku smażenia) i masło klarowane, które robię sobie raz na 2-3 tygodnie. Smaży się na nim bardzo dobrze.<br />Wszystko jest teraz jakieś... oszukane. Do smażenia używam także margaryny, ale teraz trzeba zwracać uwagę, czy w opisie podano, że nadaje się do smażenia czy tylko do pieczenia. Kupne masło klarowane z jakiegoś powodu trzeba trzymać w lodówce, a masło śmietankowe, wg przepisów, nie jest masłem. Anikahttps://www.blogger.com/profile/13212152102693614698noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4806177748186698113.post-38969302251350886722015-07-10T20:23:16.262+02:002015-07-10T20:23:16.262+02:00O, widzisz, jak to dobrze wpaść znów do Ciebie, gd...O, widzisz, jak to dobrze wpaść znów do Ciebie, gdy czas pozwolił. Nigdy nie chciało mi się sprawdzać, na czym polega różnica między masłem "zwykłym", a śmietankowym. Teraz już wiem, że moje masło kozie jest śmietankowe. W smaku i gatunku :)<br />Jeśli zaś chodzi o tłuszcze do smażenia, to z olejów rafinowanych już zrezygnowałam, przerzuciwszy się na smalec, ale i ten smalec dzisiejszy podejrzany mi się zdaje (jak zaczęłam szukać inforacji o smalcu i technologii jego produkcji, to wyszło mi, że pola do oszukańczych popisów jest aż nadto) . Może masło klarowane będzie i dla mnie dobrym rozwiązaniem?Kanionekhttp://www.kanionek.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4806177748186698113.post-79017236951405910272015-06-22T17:04:38.271+02:002015-06-22T17:04:38.271+02:00Jasne, że chochlik zjadł :-) Już poprawiam. Dzięku...Jasne, że chochlik zjadł :-) Już poprawiam. Dziękuję i pozdrawiamAnikahttps://www.blogger.com/profile/13212152102693614698noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4806177748186698113.post-29214709331465010202015-06-22T13:51:55.024+02:002015-06-22T13:51:55.024+02:00W zdaniu "Z 1 kg masła można uzyskać 70-75 g ...W zdaniu "Z 1 kg masła można uzyskać 70-75 g masła klarowanego" chyba chochlik Ci zero zjadł, albo "dk"? Inaczej tłumaczyłoby to wysoką cenę produktu ;)<br />Pozdrawiam :)zeroerhaplushttps://www.blogger.com/profile/12155258344117252085noreply@blogger.com