Wszyscy wiedzą, że czosnek jest zdrowy i powinno się go spożywać, zwłaszcza jesienią i zimą, tyle, że ci, którzy go nie jedzą tłumaczą to tym, że "się nie pachnie", a ci, którzy go lubią i jedzą - albo ten fakt ignorują, albo mają swoje sposoby na zniwelowanie czosnkowych wyziewów.
A kto nie lubi sosu czosnkowego np. do pizzy, zapiekanki czy kanapek? Ja przepadam!
Oto prosty przepis na sos czosnkowy. Sos robi się naprawdę w 5 minut, ale należy go przyrządzić zawczasu, bowiem właściwego smaku nabiera dopiero po 1-3 godzinach. O samym czosnku też mam co nieco do powiedzenia, o czym za chwilkę.
Sos czosnkowy:
- 200 ml śmietany kwaśnej 18% (ewentualnie jogurtu naturalnego)
- 100 ml majonezu
- 3-5 ząbków czosnku (20 g)
- odrobina keczupu
- przyprawy: pieprz, suszona natka pietruszki, koperek, chilli
Rozdrabnianie czosnku przy pomocy wyciskacza |