Zupa baza |
Oprócz tych zup gotuję także krupnik, kapuśniak z kapusty pekińskiej, jarzynową (zupa krem), fasolową i rosół, ale te zupy, ze względu na dodatek jarzyn, gotuję nieco inaczej.
To chyba wszystko. Więcej zup nie "popełniam", gdyż najczęściej gotuję obiady jednodaniowe, a skoro tak, to danie musi być konkretne, więc najwygodniej mi gotować tzw. danie drugie . Z zasady staram się gotować:
- jak najkrócej,
- wygodnie, tzn. wykorzystuję półprodukty (np. kostki rosołowe czy przetwory warzywne ze słoika),
- jak najprościej, byle smacznie
Sprzęt:
- garnek o pojemności 3 - 4 litry (wyższy niż szerszy, żeby zupa się nie wylewała podczas mieszania)
- pokrywka do garnka (woda szybciej się ugotuje)
- łyżka drewniana (na tyle duża, by jej trzonek wystawał z garnka 10 - 15 cm)
- łyżeczka do herbaty
- shaker - słoik z pokrywką o pojemności 200 ml