piątek, 2 maja 2014

Szaszłyk drobiowy z grilla


Szaszłyk z piersi indyka lub kurczaka ? Jak najbardziej!
Przygotowanie szaszłyków, porównując do karkówki, boczku czy kiełbasek z grilla, wymaga znacznie większego nakładu pracy i czasu i nie jednego, a kilku składników. Mięso na szaszłyk pewnie może być różnego rodzaju, ale my "praktykujemy" albo szynkę lub schab wieprzowy, albo piersi indyka/kurczaka. Do tego boczek świeży, cebula oraz przyprawy.
Co do mięsa drobiowego - owszem, jest delikatniejsze (zawiera więcej wody) i zdawać by się mogło, że nie bardzo nadaje się na ruszt. Zapewniam jednak, że można je zastosować z pełnym powodzeniem zamiast schabu czy karkówki. Aby zapobiec przedwczesnemu upieczeniu się mięsa drobiowego, po prostu kroję je na większe (grubsze) kawałki, natomiast boczek i cebulę na cienkie plasterki. 
Szaszłyki w moim wykonaniu najczęściej składają się z trzech powtarzających się składników: przyprawione mięso (drobiowe lub schabowe), plasterek boczku i cienki krążek cebuli. Czasami dodaję także cukinię, która bardzo mi w tej wersji zasmakowała. W przypadku użycia mięsa wieprzowego, boczek i cebulę kroję nieco grubiej. W ten sposób równoważę czas pieczenia  wszystkich składników.
Przyprawy do mięsa? Co kto lubi. Ja dodaję sól, pieprz, paprykę lub curry. Można też użyć przyprawy do szaszłyków lub do kurczaka.


Tutaj szaszłyki z piersi indyka z cebulą i boczkiem - zaraz pójdą na ruszt!

Pokrojone w kostkę mięso na szaszłyki oraz boczek pokrojony na plasterki przyprawiam wieczorem, a przynajmniej 2 godziny wcześniej (do chudych piersi drobiowych dodaję 3-4 łyżki oleju!), a następnego dnia kroję cebulę i nadziewam wszystkie składniki na bambusowe patyczki (są wielokrotnego użytku), tak by kolejne plastry dość mocno do siebie przylegały.

Drobiowe szaszłyki z grilla
Szaszłyk z piersi indyka z cebulą i boczkiem. Szaszłyk drobiowy

W udanym grillowaniu najważniejszy jest dobry żar. Bez niego szaszłyki czy kiełbaski będą piekły się długo, (za) długo, aż wyschną, nim zdążą się zarumienić... Zatem nie ma sensu oszczędzać na węglu. Szaszłyki z mięsa drobiowego upieką się znacznie szybciej (około 10 minut).
 
Szaszłyki z piersi indyka z cebulą i boczkiem
Szaszłyk z piersi indyka z cebulą i boczkiem. Szaszłyk drobiowy
Szaszłyk z grilla lubię jeść z dodatkiem keczupu i sosu słodko-kwaśnego.
Szaszłyk z piersi indyka z cebulą i boczkiem. Szaszłyk drobiowy

Smacznego!
O karkówce z grilla pisałam tutaj.

545900

szaszłyk z grilla, drobiowy szaszłyk szaszłyk z piersi kurczaka, szaszłyk jakie mięso, szaszłyki inspirująca codzienność

5 komentarzy:

  1. wyglądają bardzo apetycznie :) ja nadziewam jeszcze czerwoną paprykę :)
    ja jutro będę rozkoszować się smakiem potraw z grilla :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jak smakowały! Życzę pogody - dużo słońca :-)

      Usuń
  2. Ale mi apetytu narobiłaś ;o

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę polecam - te szaszłyki szybciej się przygotowuje i prędzej się upieką. A mięsko delikatne i pyszne :-)

      Usuń
  3. Nie jestem w stanie sobie wyobrazić nic pyszniejszego w tym momencie!

    OdpowiedzUsuń