niedziela, 23 września 2012

Leniwe dla leniwego leniwca


Leniwe dla leniwego leniwca
 Pierogi leniwe - skąd taka nazwa? Ano z tego, że należy je gotować na wolnym (małym), LENIWYM ogniu. Inaczej nieapetycznie się rozpadną. Przepis na to danie jest łatwy do wykonania, wymaga zmieszania kilku składników, wyrobienia ciasta ...
Hm, zgodnie ze starym opolskim przysłowiem "dla kogo kogo dla tego kogo".

Leniwiec to pojedynczy osobnik wykazujący się apetytem na pierogi leniwe, których... nie chce mu się robić. Asekuracyjnie obawia się, być może zniechęcony przykrym doświadczeniem z przeszłości, że ciasto wciąż będzie się kleić, niezależnie od tego ile dodałby mąki, i że jeśli nawet nie opadnie z resztek sił i dokończy dzieła, to wyjdą mu jakieś twarde kluchy, co najwyżej o nucie serowej... Może to być także (lub dodatkowo) osobnik (płci dowolnej), który właśnie zsunął się z drzewa i nie zdążył wyczyścić pazurów (a akurat ma awersję do spożywania onych pierogów z dodatkami niewiadomego pochodzenia). Może to być też leniwiec w tipsach, bynajmniej niewykazujący zainteresowania grzebaniem się w cieście. Albo - w zawalonej stertą brudnych naczyń kuchni, nie jest w stanie znaleźć pół metra kwadratowego wolnego blatu, a głód - coraz mniej leniwie doskwiera.

Zachęcam zatem do wykorzystania mojego sposobu na SEROWE KLUSKI , który nie wymaga bezpośredniego kontaktu z ciastem - wszystko robi się na talerzu. Nie jest więc potrzebny ani blat, ani nóż do krojenia. Potrzebne będą jedynie składniki oraz
  • głęboki talerz, 
  • duży widelec i 
  • łyżka stołowa 
  • szerszy garnek 
  • drewniana łyżka do zamieszania pierogów
  • mała patelnia (rondelek) do przygotowania bułki tartej 
  • mała łyżeczka
  • durszlak
  • łyżka cedzakowa

Proporcje na pierogi (kluski) leniwe dla 1 - 1,5 osoby:

  • kostka sera (200 - 250 g) sera półtłustego
  • 1 jajko
  • pół szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli do ciasta
  • jeśli jest to dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej lub ugotowanego i dokładnie rozgniecionego ziemniaka (np. z wczorajszego obiadu). Jeśli tego nie mamy, wystarczy dodać nieco więcej mąki pszennej
  • łyżka oleju lub innego tłuszczu do wody  
 Do okraszenia pierogów:
  • cukier lub sól wg upodobania
  • ok. 2 łyżeczki masła (lub Ramy)
  • ok. 1 łyżeczki tartej bułki
  • słodka lub kwaśna śmietana, jeśli lubimy. A lubimy  :-)   

pierogi leniwe na szybko - przygotowanie ciasta
pierogi leniwe na szybko - przygotowanie ciasta
pierogi leniwe na szybko - przygotowanie ciasta


Przygotowanie klusek serowych w 15 minut:


  1. Sprawdzamy stan zaopatrzenia; jeśli mamy potrzebne składniki, możemy od razu nastawić ok. 1,5 - 2 l wody w szerszym garnku (pierogi wypłyną i muszą się jakoś zmieścić). Dodać łyżkę oleju (to zapobiega sklejaniu się pierogów po ugotowaniu), osolić (duża szczypta - jeśli jemy na słodko, ok. 1 łyżeczki, jeśli lubimy na słono)
  2. Do głębokiego talerza wkładamy odpakowany twaróg, nad nim rozbijamy jajko. W ten sposób łatwiej będzie rozgnieść ser na w miarę jednorodną papkę
  3. dodajemy szczyptę soli (nawet gdy lubimy na słodko, bez odrobiny soli ciasto będzie mdłe!), oraz stopniowo mąkę i ewentualnie rozgniecionego ziemniaka (i / lub mąkę ziemniaczaną - pomaga dobrze związać składniki). "Wyrabiamy" ciasto wyłącznie widelcem starając się zmieszać ser z mąką bez rozsypywania. Kiedy to się uda - ciasto jest gotowe! Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję.
  4. Łyżkę stołową najpierw moczymy we wrzątku (wtedy klucha ładnie odpadnie od łyżki) , a następnie odkrawamy nią kluskę (nie kluseczkę) od brzegu ciasta i zanurzamy w wodzie razem z łyżką. Obserwujemy pierwszą sztukę - czy aby natychmiast się nie rozpada sugerując konieczność dodania jeszcze nieco mąki? Jeśli przez pierwsze 10 s nic złego się nie dzieje, kontynuujemy porcjowanie dość dużych klusek (wielkości ok. 1 łyżki stołowej). Tę czynność należy wykonać jak najszybciej. Powinno wyjść kilkanaście, max 20 klusek.
    Już w trakcie nakładania zmniejszamy ogień do leniwego, woda w czasie gotowania pierogów powinna ledwie, ledwie wrzeć. Zakazane jest wszelkie bulgotanie !!! Pusty talerz można umyć i wykorzystać do konsumpcji.
  5. Bierzemy drewnianą łyżkę i bardzo ostrożnie przesuwamy po powierzchni dna, by ewentualnie oderwać kluski. Sprawdzamy czy ogień jest odpowiedni i na drugim palniku - na małej patelni przygotowujemy bułkę tartą na maśle (roztopić tłuszcz na małym ogniu i dopiero wtedy dodać bułkę tartą, zamieszać, po krótkiej chwili wyłączyć gaz)
  6. Garnek z pierogami mamy cały czas na oku (nie dopuścić do silnego wrzenia!), po 3 - 4 minutach od włożenia ostatniej kluski, nasz obiad jest już gotowy! Wyłączamy gaz. Zalewamy pierogi szklanką zimnej wody.
  7. Łyżką cedzakową delikatnie wyjmujemy pierogi na durszlak (niewprawnym odradzam odcedzanie przy pomocy pokrywki). Następnie nakładamy upatrzoną ilość na talerz, polewamy bułką tartą, posypujemy cukrem / solą, ew. dodajemy śmietanę.
Pierogi leniwe gotuje się na małym ogniu, żeby się nie rozpadły
    Po spożyciu winien wystąpić stan błogiego nasycenia (w razie opóźnień należy spożyć resztę pierogów!) sugerujący celowość odbycia sjesty. Talerz po pierogach zalewamy gorącą wodą po gotowaniu i zostawiamy w zlewie (ew. resztkami sił zmywamy co trzeba) i zmierzamy (ostrożnie z brzuszkiem!) w kierunku kanapy lub ulubionego fotela. Podane proporcje pozwolą na przygotowanie porcji dla jednej bardzo głodnej osoby lub dwojga na przekąskę, z powodu wygody jaką daje możliwość ogarnięcia sprawy strawy na jednym głębokim talerzu. 

     ************

    Rzeczone danie w formie tradycyjnej, bądź wyżej przedstawionej serwuję minimum 5 razy w roku ku uciesze wszystkich: tych, którzy lubią jeść leniwe na słodko, bądź na słono.

    pierogi leniwe, kluski z sera, gotować pierogi, przepis na leniwe, łatwy  sposób na leniwe, co z sera, twaróg na leniwe, leniwiec, leniwe

    2 komentarze:

    1. Pierogi wyszły b.dobre. Ciasto wyszło mi gęste, a dałam: 250g twarogu półtłustego, jajo, niecałe pół szkl.mąki, łyżka ziemniaczanej i szczypta soli, więc zabrałam się za ręczne wyrabianie tradycyjnych wałeczków z powyższej masy i wykrojeniu poprzecznych kluch tzw. kopytek i wyszły mięciutkie i dobre.
      Najważniejsze, że smakowało mężusiowi - królewiczowi wychowanemu na kuchni Mamusi.
      Pozdrowienia z Mierzyna k. Szczecina!

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Bardzo mnie to cieszy, wszak męskie podniebienie najważniejsze ;-). Spróbuj jednak kiedyś zrobić serowe kluchy kładzione łyżką - są jeszcze delikatniejsze. Ja już od dawna tylko tak robię leniwe. Dodam jednak, że najwygodniej robi się je na głębokim talerzu, a ilość sera (a później ciasta) pozwala przygotować porcję na raz dla jednej osoby (z 250 g sera). Większa ilość nie zmieściłaby się na talerzu, ani w garnku do gotowania.
        Dziękuję i pozdrawiam serdecznie

        Usuń