niedziela, 2 marca 2014

Sałatka z tuńczykiem

 


Ile czasu potrzeba na ugotowanie jaj na twardo i ostudzenie ich? To aż nadto, by w trakcie spreparować sałatkę z tuńczykiem - delikatną, ale i wyrazistą w smaku. Puszka kukurydzy, puszka tuńczyka w sosie własnym, ogórki kiszone, rzeczone jaja na twardo, trochę pieprzu, koperku i ćwiartka cebuli, no i majonez. Ileż to roboty? To się robi samo!
Ale w kwestii cebuli mam pewną uwagę. Jeśli sałatka nie dokona żywota w ciągu kilkunastu kilkunastu godzin, lecz jest przewidziana na dwu-, trzydniowe leżakowanie w lodówce (zawsze!), to zalecałabym zastąpienie cebuli szczypiorkiem. Rozdrobniona cebula bowiem ma to do siebie, że po paru godzinach zaczyna nieprzyjemnie pachnieć (fermentuje?) zmieniając, pogarszając smak (każdej) sałatki.
Tak więc potrzebujemy niewielkiej deseczki (wygodniejsza plastikowa) do pokrojenia ogórków, cebuli lub szczypiorku (ja zawsze staram się mieć zapas szczypiorku w zamrażalniku: pokrojony, w szczelnym pudełeczku - na zawołanie), a na końcu jajek.
Puszka powinna być opisana jako  tuńczyk w kawałkach w sosie własnym. Zaznaczam to dlatego, że sprzedawany jest także tuńczyk rozdrobniony, a ten nie bardzo się nadaje ze względu na papkowatą konsystencję. Nic strasznego się nie stanie jeśli pod ręką jest akurat tuńczyk w oleju. Wówczas należy dobrze go odsączyć, a do sałatki dodać mniej majonezu.



Do odsączenia tuńczyka używam średniego sitka - wykładam na nie zawartość puszki i od razu wysypuję kukurydzę (po co brudzić więcej naczyń?). Po chwili wrzucam tuńczyka z kukurydzą do szerokiego płaskiego garnka lub miski (pojemność ok. 2 litry, żeby wygodnie było mieszać składniki).

sałatka z tuńczykiem

A oto składniki sałatki:
  • puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • puszka kukurydzy
  • 3 ogórki kiszone (ok. 10 cm długości)
  • 3-4 jajka na twardo
  • pieprz, koperek
  • szczypiorek, szczypior lub ćwiartka cebuli pokrojonej w drobne piórka - wg uznania
  • 2 mocno czubate łyżki majonezu


Sałatka z tuńczykiem - składniki

Kawałków tuńczyka nie potrzeba specjalnie rozdrabniać - są kruche, więc rozpadną się w czasie mieszania z innymi składnikami.
Sałatka nie wymaga solenia, a jedynie odrobiny pieprzu i aromatycznego koperku. Mało tego! jest gotowa do spożycia niemal natychmiast - wystarczy parę minut, by się przegryzła. A może smaki składników tak do siebie pasują, że od razu tworzą właściwą kompozycję?

sałatka z tuńczyka


Sałatka z tuńczykiem - z podanych składników wyjdzie około litra sałatki.

sałatka z tuńczyka
 
sałatka z tuńczyka

Zawsze warto mieć pod ręką parę puszek (np. kukurydza, fasola biała, fasola czerwona, ananasy) - nigdy nie wiadomo kiedy i do czego się przydadzą. Za to wiadomo jedno - jeśli jest z czego, to zawsze masz szansę stworzyć coś pysznego  :-) .
Gwarantuję, że przygotujesz tę sałatkę w czasie krótszym niż 20 minut, łącznie z obieraniem jajek.
Ha! Tylko nie zapomnij ich najpierw ugotować  :-D . Smacznego!


Dlaczego warto jeść kukurydzę, nawet tę z puszki?
  • Zawiera selen, który zmniejsza się ryzyko zachorowań na nowotwory. Nawet niewielkie dawki tego pierwiastka chronią organizm przed wieloma chorobami nowotworowymi. Selen, zwłaszcza w połączeniu z witaminą E, zapobiega aż 10 typom nowotworów, m.in.: piersi, płuc, odbytu, prostaty. Selen chroni przed zaćmą oraz zwyrodnieniem plamki żółtej, reguluje również pracę tarczycy.
  • Witamina E zawarta w kukurydzy przedłuża młodość. Witamina E jest przeciwutleniaczem, wpływa na jędrność skóry, czyli zapobiega powstawaniu zmarszczek :-)
  • Wzmacnia serce za sprawą potasu. Badania wykazały, że osoby których posiłki zawierają duże ilości tego pierwiastka, mają niższe ciśnienie krwi, prawidłowy rytm serca, mniejsze jest też ryzyko udaru mózgu.  (źródło)



A wiesz, że mięso tuńczyka zawiera siedmiokrotnie więcej kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3?  Zobacz:

Zawartość kwasów tłuszczowych w rybach i owocach morza: 
- łosoś 1,8 g/100 g,
- sardynki 1,4 g/100,
- makrela 1,0 g/100,
- tuńczyk 0,7 g/100,
- halibut 0,4 g/100,
- dorsz 0,1 g/100,
- małże 0,7 g/100,
- ostrygi 0,5 g/100,
- krewetki 0,3 g/100,
- panga i tilapia zaledwie ok. 0,08 g/100.

O wartościach odżywczych ryb i właściwościach owych kwasów tłuszczowych poczytaj więcej tutaj

I jeszcze link do ciekawego artykułu o walorach cebuli, którą jednak nie każdy może jeść na surowo.

470 590

sałatka z tuńczykiem, sałatka z tuńczyka i kukurydzy, sałatka tuńczyk, sałatka tuńczyk inspirująca codzienność


7 komentarzy:

  1. Sałatkę z tuńczyka uwielbiamy! choć w troszkę zmodyfikowanej od Twojej wersji, bo zamiast cebuli dodajemy woreczek ryżu - reszta pozostaje bez zmian!
    Cieszę się za to, że kukurydza ta z puszki coś z witamin w sobie ma, ponieważ z zamiłowaniem pałaszujemy ją chętnie - nawet nasz szanowny nadworny koteczek, który jak tylko usłyszy trzask otwieranej puszki to stoi przed nami i miaukoli dopóki mu się kilku ziarenek kukurydzy do miseczki nie sypnie, i pałaszuje je od razu mlaszcząc nieprzeciętnie :)
    Dzięki za przypomnienie, już wiem co będzie na kolacyjkę ;) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kto próbował, ten wie, że pyszna, kto jej nie zna niech spróbuje. Wtedy dowie się jaka dobra. Ta sałatka, rzecz jasna :-). Dziękuję za komentarze i pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię taką sałatkę :)
    ale bez cebuli :) też staram się brudzić jak najmniej naczyń ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam takie szybie sałatki, smakowicie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  5. O! A ja właśnie na dniach robiłam tuńczykową, tyle, że nieco inaczej, ale też wyszła pyszna :)
    A ostatnio dowiedziałam się, że podobno ryb nie należy jeść więcej niż 3 razy w tygodniu, bo w obecnych czasach zbyt wiele w nich rtęci, ołowiu i innych pestycydów, które ryby bardzo łatwo chłoną.. :/

    OdpowiedzUsuń