Surówka z kapusty pekińskiej z rodzynkami jest lekka i delikatna w smaku |
Przepadam za tą surówką. Jest lekka i delikatna w smaku, a słodkawy ton nadają jej rodzynki. To najsmaczniejszy sposób podania kapusty pekińskiej na surowo, jaki znam. Do jej sporządzenia potrzebne są następujące składniki:
- kapusta pekińska (ta lepsza połowa)
- kawałek marchwi (ok. 5 cm)
- garstka rodzynek (ja przekrawam je na pół)
- kawałek cebuli pokrojonej w cienkie piórka lub łyżka szczypiorku
- spora łyżka majonezu
- 1-2 łyżeczki cukru (wg uznania)
- łyżeczka soku cytryny
- łyżka oleju
Sposób przygotowania surówki:
- pokroić kapustę (część od góry do połowy) na cienkie plastry, które należy jeszcze przeciąć na cztery części, żeby paski kapusty nie były nazbyt długie
- dodać sok z cytryny, olej i cukier - wymieszać
- zetrzeć marchewkę (wzdłuż) na tarce o dużych oczkach - wyjdą dłuższe paseczki
- pokroić rodzynki na pół
- pokroić cebulę na piórka (ok. 1 łyżki) lub zamiennie dodać pokrojony szczypiorek. Jeśli ani cebula, ani szczypiorek nie mogą być użyte - doprawić koperkiem
- dodać dużą łyżkę majonezu
Jest ona tak smaczna, że chętnie urządzam obiad surówkowy, zwłaszcza latem, gdy dokuczają upały i właściwie nie chce się jeść. Wtedy reszta obiadu staje się raczej dodatkiem do tej surówki.
Surówka z kapusty pekińskiej z rodzynkami jest bardzo smaczna. Polecam! |
Kapusta pekińska tak się u nas zadomowiła, że korzystam z niej właściwie przez cały rok. Nie wiem czy w moim sklepie trwa ciągła promocja na tę kapustę, ale jest tańsza od białej czy włoskiej. Bardzo mi to odpowiada, ponieważ jest znacznie delikatniejsza, a w mojej kuchni znajduje wiele zastosowań:
- do surówki jw.
- do gołąbków (całe liście)
- do gołąbkowych wariacji na szybko
- do zupy jarzynowej typu kapuśniak z białej kapusty
- do sałatki (wykorzystuję tę "gorszą" połowę - pokrojone plastry kroję dość drobno na jako taką kostkę - jest świetnym wypełniaczem w sałatce ziemniaczanej czy z dodatkiem kukurydzy albo ryżu).
Teraz się wydało, że mam jeszcze parę przepisów na smakowite sałatki. Obiecuję, że przyjdzie na nie czas :-) .
Ze względu na uniwersalne zastosowania tej kapusty, cenę, szybkie i łatwe przyrządzanie oraz walory smakowe przyznaję jej 10 punktów wg wskaźnika CJK.
Cieszę się, że tu trafiłam (forum).
OdpowiedzUsuńCiekawy blog, mądre rady.
Będę zaglądać. Pozdrawiam!
Również cieszę się z Twoich odwiedzin i zapraszam do dalszych. Pozdrawiam :-)
Usuńjak zahipnotyzowana.... siedzę i czytam już kilka godzin..:). Świetne rady!
OdpowiedzUsuńI - zupełnie przypadkiem - trafiłam na poszukiwany przeze mnie od jakiegoś czasu sposób na ukrycie znienawidzonych kaloryferów!!!!:)
Ewka...