poniedziałek, 31 grudnia 2012

Sałatka fasolowa


   
Sałatka fasolowa, sałatka z czerwonej fasoli
Jeżeli nie masz jakiejś szczególnej awersji do kukurydzy i fasoli, to polecam przepis na jedną z sałatek, która od lat należy do moich ulubionych. Jeśli nie masz wyrobionego zdania na temat czy lubisz kukurydzę i fasolę czerwoną, to czytaj dalej, bo może dasz się skusić. Uwaga, oba te składniki pochodzą z puszek, więc jeśli jesteś wrogiem przetwarzanej żywności, w żadnym razie nie czytaj dalej  :-) .
Lubię urozmaicenia, więc chętnie robię tę sałatkę na przemian z kilkoma innymi, zwłaszcza, że robi się ją szybko i bez filozofii. Jest przy tym naprawdę smakowita i stanowi ciekawą odmianę dla sałatek, których bazą są ziemniaki. Uważam też, że spełnia wymogi diety życia - tak podpowiada mi moja intuicja  :-) .

Przepis jest prosty, zawiera raptem kilka składników, z czego gotowania wymagają tylko jajka (3 szt.). Jeśli masz w lodówce choćby resztkę majonezu (dwie czubate łyżki wystarczą), do tego gdzieś pałęta się puszka kukurydzy i trochę szczypiorku lub cebula, to pozostaje Ci tylko skoczyć do sklepu po puszkę czerwonej fasoli i trzy średnie ogórki kiszone.

Sałatka fasolowa, sałatka z czerwonej fasoli

Dla jasności podaję składniki sałatki fasolowej (kolejność nieprzypadkowa!):

  • puszka fasoli czerwonej
  • puszka kukurydzy
  • 2-3 łyżki szczypiorku lub cebuli pokrojonej w kostkę
  • 3 ogórki kiszone 
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • pieprz, koperek do smaku
  • 3 jajka ugotowane na twardo

Potrzebne będzie:
  • sitko średniej wielkości do odcedzenia zawartości puszek, 
  • większy płaski garnek lub misa, 
  • deseczka do krojenia (ogórków, jaj i ew. szczypiorku lub cebuli) 
  • drewniana łyżka
  

Wykonanie sałatki fasolowej:

  1. otwórz puszkę z czerwoną fasolą i wysyp zawartość na sitko (zalewa jest mazista, fasola zawiera przecież sporo skrobi). Podłóż puszkę pod sitko i postaw je w zlewie (po co brudzić dodatkowe naczynia?)
  2. otwórz puszkę kukurydzy i wysyp zawartość na fasolę (ta zalewa jest rzadka, spłucze więc z fasoli nadmiar mazi - to wystarczy) i zostaw jeszcze chwilę do odcieknięcia
  3. w tym czasie pokrój w kostkę 3 ogórki (nie pozbywaj się soku, który wyciekł!) oraz cebulę lub szczypiorek (ja biorę gotowy z zamrażalnika. Taka jestem  :-) )
  4. do garnka (misy) wsyp fasolę i kukurydzę, dodaj pokrojone ogórki wraz z sokiem, dorzuć szczypiorek/cebulę, dodaj ok. 1 łyżeczki świeżego/suszonego koperku oraz pieprz (soli nie potrzeba!). Wymieszaj drewnianą łopatką
  5. pokrój jajka na niezbyt drobną kostkę (łatwo się rozpadają) i dołóż do sałatki. Dodaj jeszcze 2 czubate łyżki majonezu i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj całość. Gotowe!
Sałatka fasolowa, sałatka z czerwonej fasoliGotowa sałatka fasolowa w całości zmieści się w plastikowym wiaderku po kapuście kwaszonej. I jak każda sałatka powinna przegryźć się w chłodnym miejscu. Najbardziej lubię majonez Pegaz, ale Mikado z Lidla też doskonale się sprawdził.

Przełóż sałatkę do zamykanego pojemnika (ja nakładam do wiaderka po kapuście kwaszonej), zamknij i postaw w chłodnym miejscu (lodówka, balkon) do tzw. przegryzienia na co najmniej pół godziny.
Co to znaczy, że sałatka musi się przegryźć
Sałatka (także surówka, bigos czy inne strawa składająca się z kilku składników) potrzebuje trochę czasu na to, by nabrać właściwego smaku. Chodzi o to, że początkowo jest to tylko... mieszanka rozmaitych smaków każdego składnika z osobna. Odstawienie na pewien czas w chłodne miejsce przyrządzonej sałatki powoduje, że poszczególne smaki składników zatracają swoją indywidualność (która wręcz przeszkadza we właściwej ocenie całości) i przenikając się wzajemnie, łagodnieją tworząc nową jakość smakową. Tak bym to ujęła  :-)  . 

I jeszcze jedno. Radziłam aby dodać do sałatki również sok z ogórków, który wydzieli się podczas krojenia. To dlatego, że doda on smaku (także słonego) oraz nieco rozrzedzi składniki, więc nie potrzeba stosować soli, ani większej ilości majonezu. Te dwie łyżki zupełnie wystarczą.
Smacznego!

sałatka fasolowa, sałatka z czerwonej fasoli, jak zrobić sałatkę, fasola i kukurydza, czerwona fasola sałatka

21 komentarzy:

  1. Wygląda naprawdę smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam spróbować - smakuje lepiej niż wygląda :-). Wydaje mi się, ze trudno przedstawić indywidualność sałatki na zdjęciu (wszystko "umazane" majonezem). Ja miałam okazję spróbować jej u kogoś i natychmiast ją "przejęłam". Pozdrawiam

      Usuń
  2. Zaryzykowałam z tą sałatką na imieniny teściowej, bo tak mnie zaciekawiła. Wszyscy się zajadali!! Miałam puszkę kukurydzy i myślałam, że nigdy jej nie zużyję. O czerwonej fasoli wcześniej nawet nie słyszałam, ale kupiłam bez problemu. Sałatka świetna!
    Bardzo fajny blog. Pozdrowienia !
    AM

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za pozytywną opinię i zapraszam do dalszych wizyt :-). Cieszę się, że sałatka przypadła do gustu. Również serdecznie pozdrawiam.

      Usuń
  3. Fantastyczny blog. Od czasu do czas tu zaglądam i tylko czekam na nowe ciekawostki i świetne jest to, że zawsze znajdę coś dla siebie. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za uznanie, zapraszam i pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  4. Zrobiłam dziś tę sałatkę, bo jutro mam gości. Dam znać, jak się podobała,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. OK, czekam na wieści :-). Ja nie mam jutro gości, ale też ją zrobię, bo dawno nie było, a właśnie mi o niej przypomniałaś :-). Pozdrawiam

      Usuń
  5. Sałatka smakowała, została pożarta w całości. Moim zdaniem należy dodać nieco soli, bo kukurydza słodka, fasolka mdła - ogórki tego nie nadrobią.
    Często tu zaglądam,ale nie chce mi się pisać komentarzy.
    To jedyny blog do którego wracam. Dzięki Tobie zaczęłam używać szczotki do odkurzania mebli.
    Pozdrawiam
    Dorota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się niezmiernie :-). Zgadza się, często trzeba dodać nieco soli, ale bardzo ostrożnie, bo przesolona też nie smakuje. Trochę szkoda, ze nie chce Ci się pisać komentarzy, bo czasem mi pióra opadają wobec braku jakiegokolwiek odzewu. To chociaż ptaszka daj czasami :-). Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  6. No dobra, postaram się częściej pisać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. OK, będę wdzięczna, również za ewentualne sugestie co do nowych tematów. Pozdrawiam :-)

      Usuń
  7. mam zamiar zrobić sałatkę jutro na święta, mam pytanie na ile osób starcza podany przepis? 4osobowa rodzina się naje? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak widać na zdjęciu, sałatka mieści się w litrowym wiaderku, więc myślę, że spokojnie można ją podać dla większej ilości osób :-). Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego!

      Usuń
  8. Planuję zrobić sałatkę jutro na święta. Mam pytanie na ile osób jest przewidziany przepis? 4osobowa rodzina się naje? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po wyłożeniu, ta sałatka wypełni salaterkę - to niemało! Ja podaję ją nawet dla kilkunastu osób - na stole są też, oczywiście, inne potrawy.

      Usuń
  9. Bardzo lubię fasolkę.Sałatka super,sama zrobiłam z głowy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowała, a to że zrobiłaś ją z pamięci, tylko potwierdza, że jest łatwa do zrobienia :-). Pozdrawiam

      Usuń
  10. Dodałam jedną łyżkę majonezu + 3 łyżki wody i zmieszałam z sosem sałatkowym czosnkowym KNORR
    Sałatka wyszła przepysznie! Sprawiała wydarzenie lekkiej i wiosennej przez brak nadmiaru majonezu :)
    PALCE LIZAĆ!

    OdpowiedzUsuń
  11. wspaniały przepis! trafiłam tu przypadkiem i na pewno jeszcze nie raz skorzystam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajny przepis. Szukałam pomysłu na sałatkę z fasolką i trafiłam tu przypadkiem, ale urzekł mnie sposób w jaki piszesz. Dopiero zaczynam swoją przygodę z gotowaniem, a Ty piszesz bardzo szczegółowo, podajesz fajne patenty (jak z tą kukurydzą na fasolkę i do zlewu nad puszką). Jestem zachwycona i na pewno zajrzę tu jeszcze nie raz.

    OdpowiedzUsuń