Sałatka fasolowa, sałatka z czerwonej fasoli |
Lubię urozmaicenia, więc chętnie robię tę sałatkę na przemian z kilkoma innymi, zwłaszcza, że robi się ją szybko i bez filozofii. Jest przy tym naprawdę smakowita i stanowi ciekawą odmianę dla sałatek, których bazą są ziemniaki. Uważam też, że spełnia wymogi diety życia - tak podpowiada mi moja intuicja :-) .
Przepis jest prosty, zawiera raptem kilka składników, z czego gotowania wymagają tylko jajka (3 szt.). Jeśli masz w lodówce choćby resztkę majonezu (dwie czubate łyżki wystarczą), do tego gdzieś pałęta się puszka kukurydzy i trochę szczypiorku lub cebula, to pozostaje Ci tylko skoczyć do sklepu po puszkę czerwonej fasoli i trzy średnie ogórki kiszone.
Sałatka fasolowa, sałatka z czerwonej fasoli |
Dla jasności podaję składniki sałatki fasolowej (kolejność nieprzypadkowa!):
- puszka fasoli czerwonej
- puszka kukurydzy
- 2-3 łyżki szczypiorku lub cebuli pokrojonej w kostkę
- 3 ogórki kiszone
- 2 czubate łyżki majonezu
- pieprz, koperek do smaku
- 3 jajka ugotowane na twardo
Potrzebne będzie:
- sitko średniej wielkości do odcedzenia zawartości puszek,
- większy płaski garnek lub misa,
- deseczka do krojenia (ogórków, jaj i ew. szczypiorku lub cebuli)
- drewniana łyżka.
Wykonanie sałatki fasolowej:
- otwórz puszkę z czerwoną fasolą i wysyp zawartość na sitko (zalewa jest mazista, fasola zawiera przecież sporo skrobi). Podłóż puszkę pod sitko i postaw je w zlewie (po co brudzić dodatkowe naczynia?)
- otwórz puszkę kukurydzy i wysyp zawartość na fasolę (ta zalewa jest rzadka, spłucze więc z fasoli nadmiar mazi - to wystarczy) i zostaw jeszcze chwilę do odcieknięcia
- w tym czasie pokrój w kostkę 3 ogórki (nie pozbywaj się soku, który wyciekł!) oraz cebulę lub szczypiorek (ja biorę gotowy z zamrażalnika. Taka jestem :-) )
- do garnka (misy) wsyp fasolę i kukurydzę, dodaj pokrojone ogórki wraz z sokiem, dorzuć szczypiorek/cebulę, dodaj ok. 1 łyżeczki świeżego/suszonego koperku oraz pieprz (soli nie potrzeba!). Wymieszaj drewnianą łopatką
- pokrój jajka na niezbyt drobną kostkę (łatwo się rozpadają) i dołóż do sałatki. Dodaj jeszcze 2 czubate łyżki majonezu i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj całość. Gotowe!
Przełóż sałatkę do zamykanego pojemnika (ja nakładam do wiaderka po kapuście kwaszonej), zamknij i postaw w chłodnym miejscu (lodówka, balkon) do tzw. przegryzienia na co najmniej pół godziny.
Co to znaczy, że sałatka musi się przegryźć?
Sałatka (także surówka, bigos czy inne strawa składająca się z kilku składników) potrzebuje trochę czasu na to, by nabrać właściwego smaku. Chodzi o to, że początkowo jest to tylko... mieszanka rozmaitych smaków każdego składnika z osobna. Odstawienie na pewien czas w chłodne miejsce przyrządzonej sałatki powoduje, że poszczególne smaki składników zatracają swoją indywidualność (która wręcz przeszkadza we właściwej ocenie całości) i przenikając się wzajemnie, łagodnieją tworząc nową jakość smakową. Tak bym to ujęła :-) .
I jeszcze jedno. Radziłam aby dodać do sałatki również sok z ogórków, który wydzieli się podczas krojenia. To dlatego, że doda on smaku (także słonego) oraz nieco rozrzedzi składniki, więc nie potrzeba stosować soli, ani większej ilości majonezu. Te dwie łyżki zupełnie wystarczą.
Smacznego!
Wygląda naprawdę smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować - smakuje lepiej niż wygląda :-). Wydaje mi się, ze trudno przedstawić indywidualność sałatki na zdjęciu (wszystko "umazane" majonezem). Ja miałam okazję spróbować jej u kogoś i natychmiast ją "przejęłam". Pozdrawiam
UsuńZaryzykowałam z tą sałatką na imieniny teściowej, bo tak mnie zaciekawiła. Wszyscy się zajadali!! Miałam puszkę kukurydzy i myślałam, że nigdy jej nie zużyję. O czerwonej fasoli wcześniej nawet nie słyszałam, ale kupiłam bez problemu. Sałatka świetna!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny blog. Pozdrowienia !
AM
Dziękuję za pozytywną opinię i zapraszam do dalszych wizyt :-). Cieszę się, że sałatka przypadła do gustu. Również serdecznie pozdrawiam.
UsuńFantastyczny blog. Od czasu do czas tu zaglądam i tylko czekam na nowe ciekawostki i świetne jest to, że zawsze znajdę coś dla siebie. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za uznanie, zapraszam i pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńZrobiłam dziś tę sałatkę, bo jutro mam gości. Dam znać, jak się podobała,
OdpowiedzUsuńOK, czekam na wieści :-). Ja nie mam jutro gości, ale też ją zrobię, bo dawno nie było, a właśnie mi o niej przypomniałaś :-). Pozdrawiam
UsuńSałatka smakowała, została pożarta w całości. Moim zdaniem należy dodać nieco soli, bo kukurydza słodka, fasolka mdła - ogórki tego nie nadrobią.
OdpowiedzUsuńCzęsto tu zaglądam,ale nie chce mi się pisać komentarzy.
To jedyny blog do którego wracam. Dzięki Tobie zaczęłam używać szczotki do odkurzania mebli.
Pozdrawiam
Dorota
Cieszę się niezmiernie :-). Zgadza się, często trzeba dodać nieco soli, ale bardzo ostrożnie, bo przesolona też nie smakuje. Trochę szkoda, ze nie chce Ci się pisać komentarzy, bo czasem mi pióra opadają wobec braku jakiegokolwiek odzewu. To chociaż ptaszka daj czasami :-). Pozdrawiam serdecznie
UsuńNo dobra, postaram się częściej pisać.
OdpowiedzUsuńOK, będę wdzięczna, również za ewentualne sugestie co do nowych tematów. Pozdrawiam :-)
Usuńmam zamiar zrobić sałatkę jutro na święta, mam pytanie na ile osób starcza podany przepis? 4osobowa rodzina się naje? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJak widać na zdjęciu, sałatka mieści się w litrowym wiaderku, więc myślę, że spokojnie można ją podać dla większej ilości osób :-). Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego!
UsuńPlanuję zrobić sałatkę jutro na święta. Mam pytanie na ile osób jest przewidziany przepis? 4osobowa rodzina się naje? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPo wyłożeniu, ta sałatka wypełni salaterkę - to niemało! Ja podaję ją nawet dla kilkunastu osób - na stole są też, oczywiście, inne potrawy.
UsuńBardzo lubię fasolkę.Sałatka super,sama zrobiłam z głowy.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowała, a to że zrobiłaś ją z pamięci, tylko potwierdza, że jest łatwa do zrobienia :-). Pozdrawiam
UsuńDodałam jedną łyżkę majonezu + 3 łyżki wody i zmieszałam z sosem sałatkowym czosnkowym KNORR
OdpowiedzUsuńSałatka wyszła przepysznie! Sprawiała wydarzenie lekkiej i wiosennej przez brak nadmiaru majonezu :)
PALCE LIZAĆ!
wspaniały przepis! trafiłam tu przypadkiem i na pewno jeszcze nie raz skorzystam! ;)
OdpowiedzUsuńFajny przepis. Szukałam pomysłu na sałatkę z fasolką i trafiłam tu przypadkiem, ale urzekł mnie sposób w jaki piszesz. Dopiero zaczynam swoją przygodę z gotowaniem, a Ty piszesz bardzo szczegółowo, podajesz fajne patenty (jak z tą kukurydzą na fasolkę i do zlewu nad puszką). Jestem zachwycona i na pewno zajrzę tu jeszcze nie raz.
OdpowiedzUsuńJa zrobilem na wzor tego ale troche inna. 3 puszki fasoli. Biala, czerwona i chilli. 4 jajka. Puszka kukurydzy 3 ogorki kiszone. Soli troche zeby nadgryzlo fasole. Majonez. Co prawda zapomnialem ale chcialem dac puszke tunczyka co mysle ze by ja ulepszylo.Jeszcze sie nie przegryzla a juz smakuje hehe. P.s. ja odcedzalem fasole i kukurydze na sitku
OdpowiedzUsuń