Mięsa, ryby i podroby
parówki w sosie pomidorowym
fasolka po bretońsku na szybko
filet z ryby panierowany
filet z ryby w maśle cytrynowym (z mikrofalówki)
filet z ryby w galarecie
gołąbki w kapuście pekińskiej na szybko
gołąbkowa wariacja z ryżem
gołąbkowa wariacja z ziemniakami
gulasz wołowy lub wieprzowy (z szybkowara)
kurczak (indyk, schab lub tofu) z warzywami po chińsku
karkówka z grilla (przepis na marynatę do mięsa)
szaszłyk drobiowy z grilla
sos boloński ze spaghetti na szybko
schab duszony i sos mięsny
boczek duszony i ten sos (rolada z boczku)
wątróbka drobiowa smażona
Dania mączne
leniwe (kluski z twarogu)
naleśniki
kluski kładzione
kulebiaczki (pierogi z ciasta półkruchego smażonego) z kapustą i pieczarkami
omlet
placuszki na kwaśnej śmietanie
pizza na cieście francuskim
paluszki półfrancuskie do zup czystych (10 minut)
uszka (pierożki) z grzybami do barszczu
uszka z grzybami do barszczu (ciasto półkruche)
zapiekanka z makaronu
Surówki i gotowane warzywa
bób gotowany
marchewka gotowana z zasmażką
mizeria z zielonych ogórków
pieczarki smażone
surówka z kapusty pekińskiej
omlet chłopski z ziemniakami i dodatkami
dania z fasolką szparagową z ziemniakami/makaronem
Sałatki
sałatka jarzynowa tradycyjna
sałatka z czerwonej fasoli
sałatka siermiężna
sałatka z tuńczykiem
Zupy i sosy
krupnik z pęczakiem
zupa baza
zupy jarzynowe
zupa szczawiowa
rosół z szybkowara
sos czosnkowy do pizzy, zapiekanki i kanapek
sosy różne na bazie zasmażki
sos pomidorowy - etapy przygotowania
sosik dietetyczny do fasolki, kalafiora, brokułu
Ciasta i desery
Archimedesa ciasto z jabłkami
całoroczne ciasto z owocami
ciasto ekspresowe (transformers)
czekolada na gorąco (w 2 minuty)
deser tiramisu z rumem
kokosowe cudo
Krokant Tort - biszkopt z kremem budyniowym i karmelizowanymi migdałami
lody z malinami
jabłecznik z przecieru jabłkowego
jabłecznik dietetyczny
murzynek z przecierem jabłkowym
rogaliki drożdżowe (półfrancuskie)
rogaliki drożdżowe na kwaśnej śmietanie od... łyżki
sernik murzynek
skubaniec (czyli kruszon, czyli pleśniak)
snickers ciasto (z bitą śmietaną)
Jak to się robi?
Nie zawsze cały post jest poświęcony danemu tematowi, czasem wspominam o czymś przy okazji, zatem porady trzeba poszukać w treści, często na końcu posta, albo i w środku - najlepiej więc przeczytać od dechy do dechy :-D
święconka - co powinno być w koszyczku
szybkie dania w 10 -15 minut
lista "Na Święta Bożego Narodzenia ZUPEŁNIE wystarczy"
lista "Na Wielkanoc ZUPEŁNIE wystarczy"
lista "Na grilla"
lista "Wypad nad morze 3-4 dni"
lista na zakupy
naczynia do mikrofalówki
planowanie menu
prysznic w warunkach polowych
gotowanie w szybkowarze
odmierzanie oleju do ciasta
przecier jabłkowy
syropki na przeziębienie i kaszel
przechowywanie i ubijanie białek na pianę
woda strukturalna
wykładanie tortownicy papierem do pieczenia
wyjmowanie ciasta z tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
Jak na blogu wstawić wtyczkę do Facebooka?
Jak z kilku zdjęć zrobić jedno? Pixlr
Jak oszczędzać wodę i gaz?
Domowi pożeracze prądu - przyjrzyj się im
Uwielbiam Pani bloga. Jest taki, jakiego szukałam od bardzo, bardzo dawna. Konkretny, z poczuciem humoru (czy czytuje Pani Joannę Chmielewską?) i do bólu łopatologiczny :). Mam nadzieję, że będzie Pani go prowadziła "do końca świata i o jeden dzień dłużej".
OdpowiedzUsuńKarolina
Jest mi niezmiernie miło czytać taki komentarz (prawie spuchłam z dumy!).
UsuńNie wiem jak długo będę w stanie prowadzić ten blog, bo np. temat Roku Obiadowego zakończy się w grudniu, z czasem wyczerpią się tematy dotyczące kulinariów. Tematów z życia wziętych i różnych nowinek popularnonaukowych, których zawsze jestem ciekawa, mam nadzieję, nigdy nie zabraknie, ale... wpisy im poświęcone nie są jakoś specjalnie oblegane. Z kolei nie wyobrażam sobie żeby ten blog był traktowany wyłącznie jako blog kulinarny.
Jeszcze raz dziękuję za miłą wypowiedź i wsparcie. Co do czytania - było tego dużo i dawno; teraz nie mam już prawie na to czasu. Pozdrawiam :-)
To nie jest blog kulinarny, to fakt, ale pod tym względem bijesz innych na głowę. Wszędzie jakieś wyszukane przepisy, składniki z kosmosu, mało precyzyjny sposób przyrządzenia, a u Ciebie prosto i smacznie - czyli coś czego tyle czasu szukałam.
UsuńSuper blog, jest już w moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło. Pozdrawiam
UsuńWspaniały blog!
OdpowiedzUsuńAle prooooszę o częstsze wpisy...
zupelnie przypadkiem trafilam na PANI bloga i naprawde uwazam ze jejt wszystko okej jasno i czytelnie
OdpowiedzUsuń